Headquarters:Splaiul Independentei 91 - 95, Sector 5, Bucharest, Romania
Phone:+40 0732648098
Email:aquaterra_ro@yahoo.com

Extractul din alga roșie – efect radioprotectiv datorită componentelor sale biologic active

AUTORI: Radu Marian Serban1, Nicolai Craciun1,2, Constantin Munteanu3, Diana Munteanu4, Gheorghe Stoian1  1, University of Bucharest, Dept. of Biochemistry & Molecular biology, Bucharest, Romania  2,  Ecological  Society  for  Research  and  Conservation  of  Wild  Flora  and  Fauna  “Aquaterra” Romania  3, Biosafety SRL, Romania  4, National Institute of Rehabilitation, Physical Medicine and Balneoclimatology,  Bucharest, Romania  Corresponding authors:serban_radu2003@yahoo.com; gigistoian2007@yahoo.com

 

 

Radiația electromagnetică este un factor important care are o influență puternică asupra organismelor. Diferite tipuri de radiații au efecte diferite, în timp ce unele sunt inofensive; cele care au energie ridicată pot determina schimbări majore la nivel molecular.

Pentru a se proteja, multe clase de alge au dezvoltat diferite mecanisme de apărare, prin biosinteza unei familii de compuși numiți micosporine ca aminoacizi (MAA). Aceste MAA sunt capabile să absoarbă radiațiile de tip UV, protejând molecula mai sensibilă a celulelor și datele din literatură arată că acești compuși au capacitatea de a proteja celulele pielii umane împotriva razelor UV din radiații solare.

Scopul acestui studiu a fost de a determina dacă MAA au fost capabili să protejeze celulele mamifere împotriva razelor X, o radiație electromagnetică cu energie mai mare decât UV. Radioprotecția a fost testată folosind culturi de celule fibroblastice de șoarece Wistar, plasând între ele și sursa radiației (între 78,37 și 173 Sv / h) un gel de agaroză care conține diferite concentrații de extract alcoolic obținute din genul Ceramium de alge roșii. Testele de viabilitate și profilul metaloproteinazei au indicat că protecția cu raze X a culturii fibroblastelor depinde de intensitatea radiografiei și de concentrația extractului de alge roșii din gelul de agaroză.

 

 

 

Citeste mai mult aici